Perhonen

Valon ja värin leikki

Yrjö Kukkapuron alun perin kokeelliseen studiotaloonsa 1968 suunnittelema Perhonen-lattiavalaisin syntyi aitoon tarpeeseen, kun kattopistokkeet jäivät vahingossa puuttumaan. Lopullisen kaupallisen muotonsa se sai 1980-luvun postmodernin aallon värien ja muotojen tulviessa designiin.

Perhonen kutsuu valon ja värin leikkiin, sen lempeässä valossa on tilaa haaveilulle. Muunneltavat värielementit leikkautuvat luontevasti pleksistä, joka läpikuultavana materiaalina tarjoaa mielikuvituksellisen väripaletin. Yrjö Kukkapuron tunnistettavan muotokielen viimeistelee komponenttien kiinnikkeinä toimivien ruuvien näkyvä rooli.

Mustana ja valkoisena versiona saatavilla oleva Perhonen-pöytävalaisin on onnistunut lisä Perhonen-lattiavalaisimelle, jonka postmodernin värikäs ilme sekä heijastimen rikas muotokieli ilahduttavat. Näkyvät kiinnityskohdat viimeistelevät vuonna 1983 suunnitellun leikkisän valaisimen tunnistettavan aidoksi Kukkapuroksi. Suomalaisen designin arvostetuimpiin tekijöihin lukeutuvan sisustusarkkitehdin jo lähes neljä vuosikymmentä sitten suunnittelema valaisin on nyt ensi kertaa tuotannossa.

Perhonen-valaisimet valmistaa kotimainen Innolux.