Yrjö Kukkapuro

Suomalaisen muotoilun mestari

Yrjö Kukkapuro on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia ja palkituimpia kalustemuotoilijoitamme sekä yksi suomalaisen kalustemuotoilun keskeisiä modernisteja. Kukkapuron muotoilutyö perustuu sekä esteettiseen että toiminnalliseen innovatiivisuuteen, käyttökokemukseen ja ergonomiaan.

Yrjö Kukkapuro on poikkeuksellisen pitkällä, yli 60 vuotta kestäneellä urallaan, luonut aikansa huippumoderneja huonekaluja, jotka aika on osoittanut moderneiksi klassikoiksi. Kukkapuron suunnittelemia esineitä on esillä pysyvässä näyttelyssä muun muassa New Yorkin Museum of Modern Artissa ja Lontoon Victoria ja Albert Museumissa.

Kukkapuron ura muotoilun parissa kattaa vuodet 50-luvun puolestavälistä nykyhetkeen. Näihin vuosikymmeniin mahtuu mallistoperheitä, joiden muotokieli on aina yhtenäinen ja tarkoituksenmukainen. Kokoelmia riittää Moderno-perheestä (1956) 2000-luvun maalauksellisiin CNC-työstettyihin taidesarjoihin. Työtuolisarjat Plaano, Fysio, Sirkus ja Funktus ovat 80- ja 90-lukujen pitkän sarjan ergonomisia tuotteita, joita löytyy pankkisaleista, lentokentiltä ja auditorioista ympäri maailman. Plastinen muovituolikausi pop-taiteellisine väreineen kesti noin 10 vuotta, 60-luvulta vuoteen 1973. Öljykriisi havahdutti Kukkapuron ekologiseen ajatteluun ja aloitti 30 vuotta kestäneen muotovanerikauden.

Kukkapuron tuotannon kulmakivi on arkkitehtisuunnittelusta inspiroitunut, erillisistä komponenteista koostuva rakenteellisuus. Sarjallinen komponenttiajattelu on hallinnut hänen tuotantoaan 60-luvun alun Ateljee-kokoelmasta aina näihin päiviin asti.

Lue lisää Kukkapuron urasta ja muotoilusta YLE Kulttuurivieras – Yrjö Kukkapuro

Kuva: Studio Kukkapuro