Yrjö Kukkapuron Remmi-tuoli palaa takaisin juurilleen Suomeen

Suomalaisen muotoilun elävän legendan Yrjö Kukkapuron klassikkotuoli Remmi palaa takaisin juurilleen Suomeen.

Suomalaisen muotoilun elävän legendan Yrjö Kukkapuron (s. 1933) klassikkotuoli Remmi palaa takaisin juurilleen Suomeen. Yrjö Kukkapuro -tuotemerkkiä luotsaava suomalainen Yrjö Kukkapuro Collection on aloittanut nyt Remmi-malliston tuotannon Suomessa. Tuotannon palauttaminen kotimaahan yli kahdeksan vuoden jälkeen, on kunnianosoitus Yrjö Kukkapuroa sekä Yrjö Kukkapuron mallistoa kohtaan, sekä merkittävä kulttuuriteko suomalaiselle muotoilulle.

Remmi on Yrjö Kukkapuron vuonna 1969 luoma klassikko, joka on yksi Kukkapuron elämäntyön suosituimmista kalusteista. Yrjö Kukkapuro Collection halusi luoda suuren suosion saavuttaneesta Remmistä lähellä tuotetun sekä ympäristöystävällisen. Uusissa Remmeissä on läpinäkyvä sekä jäljitettävä tuotantoketju. Mallistolle on myönnetty Avainlippu-tunnus.

Remmi-nojatuolit ja -rahit ovat Yrjö Kukkapuro Collectionin toinen kalustesarja, joka valmistetaan Suomessa. Viime vuonna yritys lanseerasi ensimmäisen Suomessa valmistettavan Moomin Furniture -sarjan.

Tuolit valmistetaan lähituotantona ja valmistuksessa käytetään ympäristöarvoja kunnioittavia valmistusmenetelmiä. Tuoleissa on laadukas ruotsalaisen Elmon nahkaverhoilu. Elmo värjää nahat Ruotsissa vettä säästäen niin sanotulla ”Clean water tanning” -tekniikalla. Lisäksi nahkamateriaali pystytään jäljittämään suoraan tilalle. Tuolit valmistaa lahtelainen Summanen Oy. Summasella ja Yrjö Kukkapurolla on aiempaa yhteistä historiaa, sillä Summanen on valmistanut Remmejä myös 1990-luvulla. Malliston tilaustuotteet voidaan valmistaa pyynnöstä myös kangasverhoiltuna.

Yrjö Kukkapuron muotoilufilosofian kolme peruspilaria ovat ergonomia, estetiikka ja ekologia. Ajatuksena on, että hänen suunnittelemansa kalusteet voidaan helposti korjata ja uudistaa, eikä niitä heitetä pois harkitsemattomasti vaan ne säilyvät käytössä sukupolvelta toiselle. Tuotteissa säilyy jälleenmyyntiarvo, ja jokaisen Remmin lisäosan, kuten metalliset remmit sekä pehmusteet, voi uusia. Myös vintage -tuotteisiin saa varaosat kätevästi tilattua suoraan Yrjö Kukkapuro Collectionin verkkokaupasta.

Remmin syntyhistoria juontaa juurensa aikaan, jolloin Kukkapuro oli suunnitellut liki kymmenen vuotta ainoastaan muovituoleja. Yrjö Kukkapuro kertoo Remmin syntyhistoriasta:

– “Olin alkanut kaivata suunnitteluuni jotakin uutta herätettä. Niin arvostettuja kuin esimerkiksi Mies van der Rohen ja Marcel Breuerin tuolit tänä päivänä ovatkin, ei 60-luvulla funkis ollut mikään kunnioituksen kohde. Löysin siis uudelleen halveksitut putkituolit. Palasin rakenteeseen, jossa vertikaaliosat, vaakaputket ja koossa pitävät jouset olivat uuden tuolin rakenteena. Sattumoisin juuri tuolloin tapasin tanskalaisen teräsjousia esittelevän agentin. Tajusin heti, että tässä on elegantti ratkaisu pelkistettyyn teräsrakenteeseen.

Ergonomian tuolissa muodostaa pehmusteosa, joka on muotoiltu ristiselkää ja niskaa tukevaksi. Tuoli sai lopulta nimensä pehmusteita putkirungossa kiinni pitelevistä nahkahihnanpätkistä, remmeistä. Samanlaiset remmit olivat aikoinaan suksien mäystin-siteissä. Remmissä on kaksi peruselementtiä, kova teräsrunko ja pehmeä istuintyyny. Se on kuin yin ja jang, toista ei ole ilman toista.”

“Kotimaisuus on minulle tärkeä asia, arvostan suomalaisuuttani, vaikka olen luovana designerina maailmankansalainen”, sanoo Kukkapuro.

Remmi-tuolista tuli menestys, erityisesti koko maailmaa vuonna 1973 koetelleen öljykriisin jälkeen, jolloin muovimateriaalien hinta kohosi ja kriittinen katse kohdistui luonnonvarojen tuhlaamista vastaan. Remmi on valittu Lontoon Victoria and Albert Museumin sekä Designmuseon kokoelmiin ja se on äänestetty maailman parhaaksi musiikinkuuntelutuoliksi.

Remmi-mallisto on kestävä valinta, joka tukee suomalaista työtä ja kestää vuosikymmenestä toiseen. Uuden lähituotetun malliston avulla Yrjö Kukkapuro Collection pystyy nyt myös vastaamaan nopeammin ja ketterämmin tilaustuotteisiin sekä uniikkeihin ratkaisuihin asiakkaille. Remmi-tuoli toimitetaan muovittomassa pahvipakkauksessa ja sen mukana tulee aitoustodistus. Tuotteilla on 10 vuoden takuu (ei koske tuotteen normaalia kulumista).

Uudet Remmi-nojatuolit sekä rahit saa tilattua kätevästi verkosta osoitteesta www.yrjokukkapuro.com. Lisäksi Yrjö Kukkapuro -brändi tähtää kansainväliseen kasvuun. Kumppaniksi kansainvälisille markkinoille on valittu viime aikoina vahvasti kasvanut suomalainen Finnish Design Shop. Remmi-malliston valmistuttaja on Modeo.

Tervetuloa uuteen aikakauteen – Tutustu uuteen Remmi-mallistoon