Yrjö Kukkapuron juhlavuosi

Suomalaisen muotoilun mestarin 90-vuotisjuhlavuosi käynnistyy Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa.

Yrjö Kukkapuro on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia ja palkituimpia kalustemuotoilijoitamme sekä yksi suomalaisen kalustemuotoilun keskeisiä modernisteja. Kukkapuron muotoilutyö perustuu sekä esteettiseen että toiminnalliseen innovatiivisuuteen, käyttökokemukseen ja ergonomiaan.

Yrjön mittava elämäntyö muotoilun parissa alkoi 1950-luvulla ja jatkuu tähän päivään. Nyt Yrjö Kukkapuron täyttäessä 90 vuotta, on aika juhlaan. Haluamme vaalia muotoilun elävää perintöä ja tulemme juhlistamaan Kukkapuroa pitkin hänen juhlavuottaan, jonka käynnistää näyttely Espoon modernin taiteen museossa EMMAssa.

Kotimaiseen tuotantoon palanneet Remmi, Ateljee ja Triennale saivat lämpimän vastaanotan ja nyt voimme ilolla kertoa, että tulemme laajentamaan lähituotantoa ja lanseeraamaan lisää klassikoita kuluvan vuoden aikana. Suomalaiseen tuotantoon paluun tekee mm. viehkeä A-509 -keinutuoli.

Olen iloinen, että saan vielä suunnitella ja olla aktiivinen siinä mitä rakastan. Työnteko on minulle samaa kuin hengittäminen. Läpi vuosikymmenten minua ovat ohjanneet muotoilufilosofiani pääperiaatteet, ergonomia, estetiikka ja ekologia. Jatkan hyvällä mielellä uudelle vuosikymmenelle.

Yrjö Kukkapuro, Kauniaisissa 27.2.2023

EMMA 1.3.2023 - 28.1.2024

Espoon modernin taiteen museo EMMA käynnistää Yrjö Kukkapuron juhlavuoden 1.3.2023 avautuvalla Yrjö Kukkapuro – Taikahuone -näyttelyllään.

EMMA kertoo näyttelystä sivuillaan ”Taikahuone tuo esiin Kukkapuron suunnittelun yhtäläisyydet modernin ja postmodernin taiteen kanssa. Tärkein inspiroija muotoilijalle oli puoliso, taidegraafikko Irmeli Kukkapuro (1934–2022). Näyttelyn esillepanon lähtökohtana toimii Kukkapuron 1980-luvulla kehittämä Taikahuoneen (Magic Room) -konsepti, jossa huonekalut asetettiin esille installaatiotaidetta mukaillen erilaisten rakenteiden ja valaistusten avulla.