Taidegraafikko Irmeli Kukkapuro

Irmeli Kukkapuro on tehnyt pitkän uran kuvataiteilijana (s. 1934). Aloittaen maalarina 1950-luvulla hän siirtyi sekatekniikan kautta grafiikkaan.

Irmeli Kukkapuro on tehnyt pitkän uran kuvataiteilijana. Aloittaen maalarina 1950-luvulla hän siirtyi sekatekniikan kautta grafiikkaan.

Hän valmistui Taideteollisesta Oppilaitoksesta koristemaalauksen linjalta vuonna 1957. Myöhemmin 70-luvulla hän opiskeli Vapaassa Taidekoulussa graafikko Pentti Kaskipuron johdolla, samaan aikaan kuin mm. Outi Heiskanen ja Kaarina Kaila, molemmat kotimaisen taiteen tunnettuja nimiä.

Metalligrafiikasta, kuivaneula- ja akvatintatekniikoista Irmeli Kukkapuro siirtyi 1980-luvulla taidegraafikko Erkki Hervon oppilaana tekemään puupiirrosgrafiikkaa japanilaisella puulaatta- ja akvarellitekniikalla.

Irmeli Kukkapuron teokset kasvoivat 90-luvulla voimakkaiksi sommitelmiksi, joiden abstrakteissa väripinnoissa on dynaamista voimaa. Yhdistelemällä konstruktivistisia muotoja, käsin kaiverrettuja puupiirrospohjia ja mystisiä kuvioita Kukkapuron taide muodostui omaleimaiseksi sekoitukseksi perinteistä puupiirrosta ja modernia abstraktia taidetta.

2000-luvulla Irmeli Kukkapuro on kokeillut uudelleen sekatekniikkaa, tällä kertaa materiaaleina pihlajalankku, lehtikulta, piirustus ja akvarelli. Näiden monotypioiden jälkeen on seurannut sarja maalauksia, joiden aiheet kumpuavat alitajunnasta, reflektoiden varhaisia maalauksia 60-luvun alusta.

Irmeli Kukkapuro on aina vedostanut kaikki työnsä itse omassa ateljeessaan, jossa hän työskentelee yhdessä miehensä Yrjö Kukkapuron kanssa. Ateljee Kukkapuro oli avoinna yleisölle World Design Capital 2012-vuoden aikana, jolloin siellä vieraili reilun kuukauden aikana yli 1000 ihmistä. Irmelin teokset herättivät tapahtuman aikana suurta innostusta.

Irmeli Kukkapuro ja muotoilija Yrjö Kukkapuro ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 1957 alkaen samassa työympäristössä. Yrjö Kukkapuro antaa tunnustusta Irmelin värien ja muodon tajulle, josta hän on vuosikymmenien ajan ammentanut inspiraatiota omiin suunnitelmiinsa.

Tutustu Irmeli Kukkapuron grafiikkaan Yrjö Kukkapuro pop-upissa kauppakeskus Kämp Gallerian 2. kerroksessa sijaitsevan Kämp Gardenin Garden Roomissa. Näyttelyssä nähdään Irmeli Kukkapuron vesivärigrafiikkaa vuosilta 1982-1990. Näyttely on avoinna 28.9. asti arkisin klo 11-19 ja lauantaisin 10-17 osoitteessa Pohjoisesplanadi 33.

Irmeli Kukkapuron näyttelyssä nähtävistä teoksista osa on myytävänä. Tiedustelut Isa Kukkapuro-Enbom, [email protected]